De heer J.W. van Lier

 

 

 

Geboren: 3 juli 1922

Functie: Vertegenwoordiger

Onderscheiding: Lid in de Orde van Oranje Nassau

Geachte heer Van Lier,

Kiek ze Kieke nu ik tot u, ‘Heer van Knotsenburg en Gouden Knotsdrager’, het woord richt.

Het is een eretitel die u met trots mag dragen want u hebt zich met hart en ziel ingezet voor het Knotsenburgse carnaval.

Het begon allemaal in 1957 toen u met een aantal vrienden de carnavalsvereniging ‘De Bruurdiekers’ oprichtte. Als gevolg daarvan kreeg Nijmegen-Oost zijn pronkzittingen en carnavalsoptochten. Ook de patiënten van de St. Maartenskliniek werden door u en de Bruurdiekers niet vergeten. De Palmpaasoptocht ging altijd naar hen toe.

In 1960 stond u aan de wieg van Kiek ze Kieke, een tweede carnavalsvereniging waar de jeugd in Nijmegen- Oost zich het carnavalsvak eigen kon maken. U stimuleerde deze jongeren om activiteiten van, door en voor jongeren te ontplooien. Door uw inzet is Kiek ze Kieke een begrip geworden in Nijmegen.

U heeft beslist gedacht: driemaal is scheepsrecht, of beter gezegd, carnavalsrecht toen u in 1963 samen met een aantal andere carnavalsverenigingen de basis legde voor de Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen. Zo’n 30 carnavalsverenigingen kunnen bij deze stichting voor advies en ondersteuning terecht. In uw 17-jarige bestuursperiode heeft u altijd aandacht gehad voor het sociale aspect van carnaval en dat ook actief uitgedragen. Daardoor hebben veel verenigingen in hun buurthuizen gezellige en culturele avonden voor hun wijkbewoners georganiseerd.

Nu begint het carnavalsseizoen traditiegetrouw op de 11de van de 11de en dan breken er drukke tijden aan. Ook voor u. Maar toch wist u, als onze Sinterklaas zo’n 25 jaar lang in november tijd vrij te maken voor onze jonge bewonertjes die vol verwachting naar uw aankomst uitkeken. Voor velen is het onvergetelijk geweest.

In uw drukke agenda heeft u altijd ruimte gereserveerd voor anderen. Tien jaar bent u actief geweest als vrijwilliger voor het VVV. Als voorzitter van de Belangengroep Hunnerberg Panorama heeft u er voor gezorgd dat de Hunnerberg beter toegankelijk werd. En uw leeftijd weerhoudt u er niet van om voorzitter van de Bond KBO te zijn en veel voor ouderen te organiseren.

Meneer van Lier, u bent een sociaal bewogen mens, onder uw inspirerende leiding en door uw proactieve houding is er in Nijmegen voor de bewoners veel van de grond gekomen.

Ik ben dan ook blij dat het Hare Majesteit heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 

 

\\